Otsusõ', XII Kongressi otsusõ'

OTSUS: Setomaa vallah elo hoitmisõst ja piiriviirse ala arõndamisõst 09.10.2021

XIII Seto Kongress

OTSUS
Verska 09.10.2021


Setomaa vallah elo hoitmisõst ja piiriviirse ala arõndamisõst


Eesti Vabariiki jäänü setodõ põlidsõl asualal om Eesti Vabariigi Valtsusõ määrusõga nr 125 10.07.2017 moodustõt Setomaa vald.
Setomaa vallal, mia om samal aol ka Euroopa Liidu piiriala, om täütä’ tähtsä missioon – hoita’ alal ja järgmätsilõ põlvilõ edesi anda’ umal põlidsõl asualal traditsioonilitsõ’ eloviisi’ ni tiidmisõ’, hoita’ ja edendädä’ seto kiilt, kultuuri, luudus- ja elokeskkunda.
Arvõstadõh iihpuul nimetetüt ni tegutsõdõh Setomaa ja seto rahva esindüskogona, vastutadõh seto leelo ku UNESCO vaimsõ kultuuriperändi nimekirja kantu kultuuritraditsiooni säilimisõ iist, Seto Kongress otsustas:

  1. Võimaligõ riigi- vai haldusreformidõ käügih piat Setomaa vald jäämä ütest tervikligust ja umaette haldusüksusõst.
  2. Seto organisatsioonidõl ja Setomaa vallal tulõ ka edespidi tetä’ kuuhtüüd Eesti Vabariigi valtsusõga, õt riigieelarvõst toetatasi’ kultuuri, infrastruktuuri, elo- ja ettevõtluskeskkunna ni inimressursi arõndamist riigi piirialal.
  3. Seto Kongressi Vanõmbidõ Kogo üts ülesannõh om kuuhtüüh tõisi seto organisatsioonõ, Setomaa ettevõttidõ ja üle ilma setodõ ni seto sõpruga tagada’ Setomaa Edendüsfondilõ vahendidõ hankminõ.



XIII Seto Kongress

OTSUS
Värska 09.10.2021

Setomaal elu hoidmisest ja piiriäärse ala arendamisest

Eesti Vabariiki jäänud setode põlisel asualal on Eesti Vabariigi Valitsuse määrusega nr 125 10.07.2017 moodustatud Setomaa vald.
Setomaa vallas, mis on ühtlasi ka Euroopa Liidu piiriala, on täita tähtis missioon – säilitada ja järgmistele põlvedele edasi anda oma põlisel asualal traditsioonilised eluviisid ning teadmised, hoida ja edendada seto keelt, kultuuri, loodus- ja elukeskkonda.
Arvestades eeltoodut ning tegutsedes Setomaa ja seto rahva esinduskoguna, vastutades seto leelo kui UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja kantud kultuuritraditsiooni säilimise eest, Seto Kongress otsustab:

  1. Võimalike riigi- või haldusreformide käigus peab Setomaa vald jääma üheks terviklikuks ja omaette haldusüksuseks.
  2. Seto organisatsioonidel ja Setomaa vallal tuleb jätkata koostööd Eesti Vabariigi valitsusega, et riigieelarvest toetataks kultuuri, infrastruktuuri, elu- ja ettevõtluskeskkonna ning inimressursi arendamist riigi piirialal.
  3. Seto Kongressi Vanemate Kogu üheks ülesandeks, koostöös teiste seto organisatsioonide, Setomaa ettevõtete ja üle ilma setode ning seto sõpradega, on tagada Setomaa Edendüsfondile vahendite hankimine.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga